Лидер на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) беше осъден от германски

...
Лидер на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) беше осъден от германски
Коментари Харесай

Осъдиха лидер на Алтернатива за Германия заради нацистки слоган

Лидер на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) беше наказан от немски съд за потребление на неразрешен нацистки девиз, съобщи " Политико ".

Бьорн Хьоке, който оглавява АзГ в източната немска провинция Тюрингия, беше санкциониран с 13 000 евро за закриване на предизборна тирада през 2021 година с фразата: " Всичко за Германия! "

Тази фраза е неразрешена в политическите речи в Германия, защото е била употребена от " Щурмовите войски "  на Адолф Хитлер - паравоенни формирования, които изиграват централна роля в завладяването на властта от нацистите през 30-те години на предишния век. Лозунгът е изписан върху камите на бойците.

Хьоке е основен водач на най-екстремното крило на партията. Той за първи път притегли интернационално внимание с тирада от 2017 година, в която се оплакваше от построяването на мемориал на Холокоста покрай Бранденбургската врата в Берлин. Наричайки германците " единствените хора в света, които са сложили мемориал на срама в сърцето на своята столица ", Хьоке изиска " завъртане на 180 градуса "  в " политиката на паметта "  на страната. През 2019 година съд постанови, че той може с съображение да бъде наричан  " фашист "  заради възгледите си.

Влиянието на Хьоке в партията набъбна през последните години. Той резервира солидна поддръжка в Тюрингия - територия в близост до чешката граница, където възнамерява да се кандидатира за министър председател на районните избори през септември. В скорошно изследване АзГ беше избрана като най-популярната партия в Тюрингия с 30 % поддръжка измежду локалното население. В народен мащаб партията е на второ място с към 18 %.

Хьоке твърди, че не е знаел, че неразрешеният девиз е бил употребен от " Щурмовите войски ". Неговите критици отхвърлиха тази отбрана, изтъквайки, че водачът е бил преподавател по история преди да се причисли към АзГ.

В Конституцията на Германия има вписани разпореждания за попречване на властнически политици да употребяват демократични средства, с цел да се изкачат на власт - система от правила, която германците назовават " отбранителна народна власт ". Партиите, считани за антидемократични и екстремистки, могат да изгубят държавното си финансиране, да бъдат следени от вътрешното разузнаване и даже да бъдат неразрешени. Законът също по този начин не разрешава потреблението на " знаци на противоконституционни и терористични организации ".

Върховен съд постанови в понеделник, че немската Федерална работа за отбрана на Конституцията - разузнавателна агенция, която следи антиконституционните групи в страната, има право да класифицира АзГ като " обвинена екстремистка "  организация. Това означение разрешава на организацията да следи партийни политици посредством подслушване и информатори.

Хьоке и други водачи на крайнодясната партия нарекоха сходни ограничения антидемократични и настояват, че делото за нацисткия слоган е част от по-широките държавни старания за разстройване на възхода на партията посредством репресии.

" Германия е в челните редици на преследването на политически съперници и потискането на свободата на словото ", написа Хьоке на X на 6 април.

В отговор на тази обява притежателят на платформата Илон Мъск попита за какво слоганът е неразрешен в Германия.

" Защото всеки родолюбец в Германия е избран като нацист ", отговори фашистът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР